dinsdag 23 april 2013

Ergernissen en woede

Hi,
je kent het allemaal wel, je hebt er een lange drukke dag opzitten en dan hoeft er maar iets te gebeuren of je bent geërgerd. Het geeft spanning, je gaat snauwen en iemand kan niks meer goed doen. Maar waarom raken we geërgerd?

De ergenis kan overal vandaan komen. Bijvoorbeeld je word afgesneden in het verkeer, iemand werkt je tegen, of je bent gewoon chagerijnig. 

In het verkeer hebben veel mensen last van ergenissen. Dit komt doordat niet iedereen zich altijd aan de regels houdt, en je zo vervelende situaties krijgt. Mensen hebben als instinctieve reactie om iemand terug te pakken. Dus als jij door iemand wordt afgesneden is een natuurlijke reactie om die persoon net zo terug te pakken. Hierdoor krijg je nog meer geërgerde mensen en een hele gevaarlijke situatie. Een rede dus om te proberen je ergernissen de baas te worden. Wat je kan doen is het volgende: je hebt in het verkeer niet veel tijd om na te denken over wat je gaat doen. Probeer daarom even diep adem te halen en vervolg gewoon je weg. Hoe verleidelijk het ook is om de persoon terug te pakken, je schiet er niks mee op. Ten eerste is het hoogstwaarschijnlijk verboden, dus als er op dat moment politie komt heb jij het gedaan, en eindig jij met de boete. Ten tweede creëer je een ongelooflijk gevaarlijke situatie. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de andere mensen die daar op dat moment rijden, die er niks mee te maken hebben. Richt je op de weg en op de dingen waar je werkelijk op moet letten en rijdt rustig verder. 

Als meisje heb je één week in de maand dat alles verkeerd valt. Met deze ene zin weet denk ik elk meisje over welke periode ik het heb. In die week heb je al genoeg aan jezelf, je hebt last van je buik, van je rug en je zit gewoon niet lekker in je vel. De hormonen gieren door je lijf als een gek, waardoor jij sneller geërgerd bent. Iets wat heel normaal is, maar iets waar je omgeving niet altijd erg in heeft, of rekening mee houdt.
In deze week reageer je op alles en iedereen en maakt alles je kwaad. Iemand hoeft maar even te veel aandacht van je te vragen en je staat al op het punt om als een gek tekeer te gaan. Ik kan je dan ook geen tips geven om rustig te blijven tijdens deze week. Ik weet hoe je je dan voelt, dus mijn zege heb je om af en toe jezelf even lekker af te reageren. Probeer alleen geen onschuldige mensen te nemen ;) neem desnoods een plant.
Die dagen dat je moe bent, niet lekker in je vel zit en veel stres hebt. Dat zijn vaak de dagen waarop het lijkt of iedereen opeens aan je hoofd zeurt. En aangezien je het al zo druk hebt, kan je dat er ook niet nog eens bij hebben. Als je moeder bijvoorbeeld aan je vraagt of je iets wilt opruimen en het valt verkeerd bij je, dan voel je je bloed al koken en ligt het op het puntje van je tong om even kei en keihard te gaan schreeuwen, om een hele normale vraag eigenlijk. Zelfs je vriendinnen kunnen niks goed doen. Ze lachen te hard, ze vragen te veel aan je, of je wilt gewoon met rust gelaten worden. Je kan op deze momenten wel gaan schreeuwen, maar je bereikt er niks mee, behalve dat je de mensen van wie je houdt, en die jou willen helpen, alleen maar kwetst. Probeer op deze momenten diep adem te halen en tot tien te tellen. Of als tot tien te kort is desnoods tot honderd. Ga even een rondje lopen om rustig te worden en alles weer rustig te krijgen in je hoofd. Want je wilt de mensen van wie je houdt geen pijn doen, alleen maar omdat jij je dag niet hebt. Als je toch de neiging om even hard te schreeuwen niet weg krijgt, zoek een rustig plekje en schreeuw je longen eruit. Het lucht vaak op, in plaats van het op te kroppen en tegen je moeder eruit te gooien. Want dan krijg je er een schuldgevoel bij wat je helemaal niet wilt. 

Natuurlijk word ik ook nog wel eens onnodig boos. Ik schreeuw ook tegen mensen die het eigenlijk niet verdient hebben. Laten we daarom nu op dit moment afspreken, dat als we voelen dat we boos worden om een nutteloze reden, dat we proberen ons in te houden en even een rondje te gaan lopen als dit mogelijk is. Want je maakt jezelf alleen maar ongelukkig door andere pijn te doen. En heel de dag boos blijven lijkt me ook niet erg gezellig. Wie doet er mee om vanaf nu te proberen minder snel boos te worden om kleine dingetjes?

Waar raken jullie snel geïrriteerd van? Laat het me weten.

Tot de volgende keer,
x Jasmijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten